Lacul Beleu-Un rai al păsărilor, peștilor și plantelor acvatice

În lunca Prutului, pe meleagurile Cahulului, se află una dintre minunile naturale ale Republicii Moldova, Rezervația „Prutul de Jos”. În componența caruia intră lacul Beleu și o rețea de bălți care, în ansamblu, formează un ecosistem unic.       Acest spațiu – un rai al păsărilor, peștilor și plantelor – are statut de zonă umedă de importanță internațională, protejată prin Convenţia Ramsar.                                                                                                                                                       Este bine cunoscuta pe plan international dar mai putin apreciata pe plan local.Foarte putini conationali din pacate viziteaza aceasta zona.

pelicani

Rezervația naturală „Prutul de Jos» se află între satele Slobozia Mare și Văleni, un loc benefic pentru dezvoltarea turismului rural, aici s-a dezvoltat un mediu prielnic de trai pentru unele păsări rare ca ţigănuşul, cormoranul-mic, raţa-suliţar, barza neagră sau stârcul-galben.

Rezervaţia naturală are o suprafaţa de 1691 de hectare. Aproximativ 2/3 din suprafaţa rezervaţiei o alcătuiesc apele lacului Beleu. Restul teritoriului este ocupat de lunca rîului. Cercetările au arătat, că lacul Beleu poate fi considerat în această rezervaţie un laborator natural ecologic. În componenţa rezervaţiei intră suprafeţele de uscat, mlaştinile şi suprafeţele de apă – lunca Prutului, dar mai e inclus şi un teritoriu pitoresc de terase abrupte.

Lacul Beleu e o relicvă, lungimea lui e de 5 km, lăţimea − 2 km, iar adîncimea este de 0,5-2 m. Acest lac s-a păstrat din timpuri imemorabile − 5-6 mii de ani în urmă, cînd mare parte din Delta Dunării se afla sub apele Mării Negre. În prezent apa ajunge în Beleu din două braţe, ele unindu-se apoi în unul. Nivelul apei din lac depinde de revărsările şi viiturile de primăvară şi vară ale Dunării şi Prutului. În anii, cînd nivelul apei în lac este normal, în jurul lui se dezvoltă vegetaţia acvatică: stuf, papură, broscăriţă, cosor, rar se întîlneşte nufărul alb, peştişoara, tuberoză de apă, (ciulinul de baltă). În anii secetoşi, cînd nivelul apei scade simţitor, cea mai mare parte a vegetaţiei se usucă. Dintre copaci pe alocuri se întîlnesc pădurici de salcie şi mai rar de plop alb. Învelişul de iarbă al luncii variază în dependenţă de umiditatea solului. Aici putem întîlni asemenea animale rare precum vidra europeană, nurca si hermelina. Au fost înregistrate 168 de specii de păsări, în mare parte acvatice, dintre care 36 specii pot fi observate în timpul migraţiei. În lacul Beleu se întîlnesc 30 de specii de peşti: crapul, carasul, plătica, văduvița, avatul, babușca, somonul, șalăul. Specii rare: plătica de Dunăre, bibanul-soare, cega În rezervaţie cresc peste 160 de specii de plante.

Varietatea lumii animale şi vegetale locale se datorează în mare parte aşezării rezervaţiei naturale. Ea se află relativ nu departe de Delta Dunării şi ocupă o parte considerabilă a căii de migrare a păsărilor. Datorită bogăţiei sale, are o imensă importanţă protecţia rezervaţiei naturale.

În lacul Beleu se găsesc peste 20 de specii de pești ce migrează din Dunăre, printre care și soiuri rare ca bibanul-soare sau cega. Tot aici pot fi descoperite șapte specii de plante de apă incluse în Cartea Roșie, inclusiv nufărul alb, vița sălbatică sau săgeata apei. Și fiindcă Rezervația naturală este situată la jumătatea distanţei dintre Polul Nord şi Ecuator, la paralela 45 latitudine nordică, lacul Beleu este o zonă de trecere a păsărilor călătoare în timpul migrației. În timpul verii îți pare că te afli într-un imperiu al păsărilor, dominat de sute de lebede, stârci, egrete, raţe, cormorani sau lișițe.

Lacul Beleu — găzduiește anual, pentru câteva săptămâni, cârdurile de pelicani comuni. Venirea pelicanilor este un eveniment important pentru localnici, care îi admiră, în special, la răsărit sau apus de soare, atunci când miile de pasari brăzdează cerul. Pelicanii comuni „stau» la Beleu doar câteva zile, după care migrează spre Delta Dunării.

„Cioroi» este un sector al rezervației, asemănător cu o junglă, unde depun ouă majoritatea păsărilor din zonă. Locul unde cuibăresc păsările este protejat atât de natură cât și de responsabilii de la rezervația științifică. Hățișul din inima rezervației oferă un spectacol deosebit al naturii, iar piuitul puilor se aude de departe.

 Iubesc mult acest colt de rai, deoarece m-am nascut in satul Slobozia Mare si am avut- o copilarie foarte frumoasa.

Chiar daca e la aproximativ 200 de km de Chisinau nu toti cunosc frumusetea acestor locuri, poate au invata la geografie la scoala despre existent lacului BELEU .Locurile sunt frumoase, mai ales când afli că multe păsări sau flori sunt înscrise în Cartea Roşie şi pot fi văzute doar în Rezervaţia Prutul de Jos sau în Delta Dunării din România.

Iarna, majoritatea viețuitoarelor zburătoare migrează spre țările calde, însă aici rămân și câteva lebede și cormorani.  Din martie, când revin păsările migratoare, și până toamna târziu aici avem parte de o frumusețe de nedescris

Eu va indemn să vă duceți, să vedeți, să vizitați, să experimentați, să adăugați amintiri în cutiuța voastră cu lucruri pe care nu le veți uita niciodată. Localnicii sunt mereu bucuroși de oaspeti, care vor să descoperim frumusețea naturii din sudul Moldovei.

Pescuit, plimbări cu barca seara pe valurile lacului, admirarea pelicanilor mari și mici, sînt doar cîteva din activitățile pe care puteți să le întreprindeți venind pe tărîmurile noastre impresionante.

cai

Добавить комментарий

Заполните поля или щелкните по значку, чтобы оставить свой комментарий:

Логотип WordPress.com

Для комментария используется ваша учётная запись WordPress.com. Выход /  Изменить )

Google photo

Для комментария используется ваша учётная запись Google. Выход /  Изменить )

Фотография Twitter

Для комментария используется ваша учётная запись Twitter. Выход /  Изменить )

Фотография Facebook

Для комментария используется ваша учётная запись Facebook. Выход /  Изменить )

Connecting to %s